Τι είναι η μοναξιά και 3 βήματα για να την ξεπεράσω

Όταν αισθάνομαι μοναξιά τι ακριβώς μου συμβαίνει; Τι είναι η μοναξιά;

Η μοναξιά είναι ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης κατάστασης όπου έχω χάσει ένα κομμάτι της επαφής με τον εαυτό μου. Πολύ συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζω ότι αισθάνομαι μοναξιά, ή να μην συνειδητοποιώ το μέγεθος μοναξιάς (αποσύνδεσης από τον εαυτό και τους άλλους) που αισθάνομαι.

Η μοναξιά (σε αντίθεση με την μοναχικότητα, η οποία και επιδιώκεται) είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται από μια αίσθηση έλλειψης, και από μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για την επίτευξη μιας αίσθησης πληρότητας μέσω της παρουσίας άλλων.

Αυτή η ανάγκη είναι ακόρεστη καθώς αποτελεί ένα σύμπτωμα, η ουσία και αιτία του οποίου πηγάζει από επαφής με τον εαυτό (και ως εκ τούτου από την αδυναμία συσχετισμού με άλλους), και από την δυσκολία παρουσίας του ίδιου του ατόμου στο εδώ και τώρα.

Αυτή η έλλειψη, η οποία με τη σειρά της αποτελεί σύμπτωμα ενός ακόμη βαθύτερου αιτίου, είναι εκτενέστερη από ό,τι φαίνεται, καθώς προέρχεται από μια αίσθηση διαχωρισμού, ένα έλλειμα στο ανήκειν. Για να ανήκω όμως, χρειάζεται πρώτα να είμαι ολόκληρος, και για να είμαι ολόκληρος, χρειάζεται να συνδεθώ με τον εαυτό μου, να αγκαλιάσω και να ενσωματώσω όλα μου τα «κομμάτια», δηλαδή να θεραπεύσω τυχόν πληγές και τραύματα μέσω των οποίων βίωσα τον διαχωρισμό.

Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσω να κατανοώ τον εαυτό μου.

Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσω να κατανοώ τον εαυτό μου.

Μέσα μου μπορεί να ανακαλύψω μια κρυμμένη Θεά ή έναν κρυμμένο Θεό… Το αίσθημα της μοναξιάς είναι ένα σύμπτωμα που προέρχεται από ένα βαθύτερο επίπεδο έλλειψης ικανοποίησης, και ένας τρόπος να το αντιμετωπίσω είναι να αρχίσω με διάφορους τρόπους (που μου ταιριάζουν ανάλογα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου) να κατανοώ τον εαυτό. Μερικά παραδείγματα είναι να αρχίσω να γράφω ένα ημερολόγιο με όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου καθημερινά. Μια διάσημη πρακτική που ακολουθείται από πολλούς συγγραφείς και μη για την αυτογνωσία είναι η συγγραφή κάθε πρωί με ελεύθερη γραφή για μία ώρα, γράφεις ό,τι σου έρχεται στο νου αφήνοντας τον εαυτό σου ελεύθερο να εκφραστεί όπως ακριβώς επιθυμεί. Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, λόγω της εσωτερικής απελευθέρωσης ανοίγει η δημιουργικότητα και ρέουν οι ιδέες ανεμπόδιστα σε νου και καρδιά. Μια ακόμη εύκολη και απλή πρακτική για αυτογνωσία είναι η αυτοπαρατήρηση (διαλογισμός).

Πολλοί συνδέουν τον διαλογισμό με γιόγκι στα Ιμαλάια, και μια σειρά από δυσκολίες και στερήσεις. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα αφού η αυτοπαρατήρηση επιτρέπει στο νου και την καρδιά να επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα φέρνοντας με τρόπο φυσικό μια εσωτερική ισορροπία και αρμονία. Είναι πάρα πολλές οι τεχνικές και τρόποι να ξεκινήσει κανείς διαλογισμό και πλέον με τόση πληροφορία να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διάφορα βίντεο ή ομιλίες στο διαδίκτυο και να πειραματιστείς μέχρι να βρεις τι σου ταιριάζει την δεδομένη στιγμή. Άλλες ακόμη ιδέες πάνω στην αυτογνωσία είναι το να κάνεις μια οποιαδήποτε μορφή τέχνης, να ασκηθείς σε κάποιο άθλημα και φυσικά η αναζήτηση θεραπευτή είτε σε μορφή ψυχοθεραπείας είτε με κάποια ενεργειακή θεραπεία είτε μέσω παραδοσιακής μεθόδου όπως η Κινεζική ιατρική (βελονισμός, βότανα κ.ά) ή η αγιουρβέδα κ.ά.

Το δεύτερο βήμα είναι να βρω και να αρχίσω να κάνω ασχολίες που μου δίνουν χαρά.

Το δεύτερο βήμα είναι να βρω και να αρχίσω να κάνω ασχολίες που μου δίνουν χαρά.

Η κοινότητα και η αίσθηση του ανήκειν είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για μια υγιή σχέση με τον εαυτό Ακολουθώντας τα παραπάνω παραδείγματα, μπορείς να ετοιμάσεις μια λίστα με δραστηριότητες που γνωρίζεις ήδη ότι σου δίνουν χαρά. Δηλαδή να γράψεις από μνήμης τι θυμάσαι να σε έκανε μέχρι τώρα ευτυχισμένο στην ζωή σου. Το δεύτερο μέρος αυτής της λίστας είναι να γράψεις τι πιστεύεις ότι θα σου άρεσε να κάνεις αν μάθαινες κάτι καινούριο (για παράδειγμα ένα νέο μουσικό όργανο) ή αν δοκίμαζες κάτι για πρώτη φορά (για παράδειγμα ελεύθερη πτώση, ράφτινγκ ή να συμμετάσχεις σε μια πεζοπορία σε βουνό). Τέλος, κάνοντας αυτές τις λίστες και νιώθοντας τι σε ανεβάζει (για παράδειγμα μια επίσκεψη σε μουσείο, να πάρεις σκύλο ή γάτα, να πας στο θέατρο ή σε μια συναυλία) και σου δίνει χαρά και απόλαυση, θα ανακαλύψεις μοιράζεσαι κι άλλα κοινά με άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα, οδηγώντας σε νέες φιλίες και νέες ανακαλύψεις. Η χαρά, το γέλιο, το χαμόγελο, ο ενθουσιασμός και η ανάταση ψυχής είναι πάντοτε ενδείξεις ότι κάτι που κάνεις είναι σωστό, δηλαδή είσαι στο σωστό μέρος, με το σωστό άτομο και κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις!

Το τρίτο βήμα είναι να ξεκινήσω μια καθημερινή πνευματική πρακτική.

Το τρίτο βήμα είναι να ξεκινήσω μια καθημερινή πνευματική πρακτική.

Η πνευματική πρακτική δεν είναι απαραίτητα θρησκευτική, δίχως να αποκλείει την θρησκεία, όλες οι θρησκείες εξάλλου έχουν μια κοινή πηγή και προέλευση . Όπως είπαμε και πιο πάνω… ο διαλογισμός, αλλά και οποιαδήποτε πνευματική πρακτική (προσευχή, διάβασμα ιερών κειμένων, ενεργός οραματισμός με το φως, ενδοσκόπηση, ησυχία του νου, σιωπηλό περπάτημα κ.ά.) σε καθημερινή βάση ανοίγει νέους ορίζοντες σε νου και καρδιά και σε επανασυνδέει με μια πιο πλατιά και ευρεία πραγματικότητα, εκείνη του πνεύματος. Σε αυτή τη νέα εποχή, όπου όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, η σχέση με τη θεϊκή σπίθα μέσα σου θα σε καθοδηγήσει στην δύσκολη ώρα της αστάθειας και ανασφάλειας. Σταδιακά, και όσο προχωράς στο μονοπάτι με τον τρόπο σου, συνειδητοποιείς ότι ποτέ δεν είσαι μόνος, κι ότι η μοναχικότητα έχει μοναδικά οφέλη, όπως αντίστοιχα και η σύνδεση με τους άλλους είναι πολλή σημαντική και ωφέλιμη. Σημασία έχει η εξισορρόπηση, η αρμονία και η επίτευξη μιας εσωτερικής υγιούς και συνεχούς σχέσης με το Θείο, τον εαυτό και ως εκ τούτου, με τους άλλους. Οι άλλοι καθρεφτίζουν τις δύο πρώτες σχέσεις και έτσι μας προσφέρουν μοναδικά μαθήματα ώστε να μειώσουμε το χάσμα του διαχωρισμού και να ενωθούμε ξανά στην ολότητα που ήδη είμαστε…

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή

Με την εγγραφή σου στο Newletter θα λάβεις δωρεάν στο email σου το εργαστήριο Ορμονική Εξισορρόπηση από την σειρά σεμιναρίων “Άνοιγμα στη θηλυκότητα”.