Γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση;

6 Bασικοί Λόγοι

1. Δεν έχω ξεπεράσει το παρελθόν ή κάποια προηγούμενη σχέση

1. Δεν έχω ξεπεράσει το παρελθόν ή κάποια προηγούμενη σχέση

Όταν μια σχέση τελειώνει, πέρα από τον απαραίτητο χρόνο για την επεξεργασία των συναισθημάτων, είναι αναγκαίο να γίνουν και κάποιες συνειδητές διαδικασίες για να τιμήσουμε την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου στη ζωή μας. Όταν ένας άνθρωπος σημαντικός για εμάς φεύγει από την ζωή μας, αφήνει ένα αποτύπωμα, που αν δεν το τιμήσουμε με την ευγνωμοσύνη της καρδιάς για όλα τα δώρα που, ευχάριστα ή μη, άφησε με το πέρασμά του, τότε αυτό το αποτύπωμα αφήνει μια πληγή ανοιχτή, που είναι στο χέρι μας να επουλώσουμε. Είναι στο χέρι μου να συγχωρήσω το παρελθόν, να ευχαριστήσω τα φαντάσματα και να θεραπεύσω τις πληγές του «θύματος» που μπορεί να αισθανόμουν κάποτε ότι είμαι.

2. Νιώθω σε υποσυνείδητο επίπεδο πως δεν αξίζω την αγάπη

2. Νιώθω σε υποσυνείδητο επίπεδο πως δεν αξίζω την αγάπη

Όπου και όποτε λείπει η αγάπη, είναι επειδή βαθιά μέσα μου, ακόμη κι αν δεν το νιώθω ή δεν το βλέπω ξεκάθαρα, αισθάνομαι ότι δεν αξίζω την αγάπη. Ο νους λειτουργεί σε δύο επίπεδα (για διευκόλυνση επεξήγησης), σε επίπεδο πεποιθήσεων και σε επίπεδο σκέψεων/ιδεών. Το επίπεδο πεποιθήσεων είναι αρκετά βαθύτερο και πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε τι υλικό έχει καταγεγραμμένο, το οποίο πολύ συχνά επαναλαμβάνεται διαρκώς διότι προέρχεται από την πηγή του είναι μου. Όταν αντιμετωπίζω δυσκολίες στις σχέσεις είναι επειδή μέρος αυτού του βαθύτερου επιπέδου στο νοητικό-συναισθηματικό μου σώμα πιστεύει ότι δεν αξίζω την αγάπη. Συνήθως αυτή η πεποίθηση προέρχεται από κάποιο τραύμα που έχω ξεχάσει ότι έχω, το οποίο όμως έχει αφήσει τον απόηχό του στο υποσυνείδητό μου. Μέρος της θεραπείας των σχέσεων είναι αυτή η αλλαγή της “γλώσσας” που χρησιμοποιεί το υποσυνείδητο, κάτι που μπορώ να πετύχω με ψυχοθεραπεία, ενεργειακές θεραπείες, διαλογισμό, προσευχή, πνευματική εργασία κ.ά.

3. Έχω κολλήσει σε κάποιο μοτίβο αντρών ή γυναικών οπότε επαναλαμβάνω κάθε φορά την «ίδια» σχέση

3. Έχω κολλήσει σε κάποιο μοτίβο αντρών ή γυναικών οπότε επαναλαμβάνω κάθε φορά την «ίδια» σχέση

Όταν δεν έχω πάρει το μάθημα που μια σχέση ήρθε για να μου προσφέρει (αν και πιο σωστά θα έπρεπε να πούμε πως την προσκάλεσε ένα κομμάτι του εαυτού μου που επιθυμεί να επανενωθεί μαζί μου, συνήθως με τρόπο παρόμοιο με αυτόν με τον οποίο αποσυνδέθηκε) τότε συνήθως θα προσκαλέσω μια παρόμοια ή και ακόμη πιο έντονη/δυνατή σχέση από ότι η προηγούμενη.

Η ίδια σχέση δεν έχει τόση σημασία όσο ότι το σύστημα πεποιθήσεων που προσκαλεί τα αντίστοιχα άτομα για να μου καθρεφτίσουν τι είναι αυτό που λανθασμένα πιστεύω ότι μου λείπει (σε ένα ανώτερο επίπεδο είμαστε τέλεια όντα, οποιαδήποτε πεποίθηση λέει το αντίθετο είναι πλάνη).

4. Κάνω επιφανειακές σχέσεις γενικότερα (φίλοι, συνεργάτες, οικογένεια, με τον εαυτό μου)

4. Κάνω επιφανειακές σχέσεις γενικότερα (φίλοι, συνεργάτες, οικογένεια, με τον εαυτό μου)

Δεν μπορώ να εμβαθύνω στις σχέσεις, μόλις νιώσω ότι ανοίγει η καρδιά μου ή ότι είμαι συναισθηματικά ευάλωτος ή ευάλωτη στο άλλο άτομο, κλείνομαι, δηλαδή τον/την αποφεύγω, εργάζομαι υπερβολικά, κάνω καταχρήσεις ή επιστρέφω σε εμμονικές συνήθειες (netflix, αλκοόλ, dating κ.ά.). Το ζήτημα δεν είναι το άλλο άτομο, αλλά το ότι η ευαλωτότητα που αισθάνομαι με κάνει να νιώθω απειλή αντί για άνοιγμα στην αγάπη.
Η απειλή προέρχεται από κάποια προηγούμενη εμπειρία ματαίωσης όπου με την απομάκρυνσή μου από τη σχέση (ή την διατήρησή της σε επιφανειακά επίπεδα) αποφεύγω να επαναληφθεί. Στην ουσία προστατεύω τον εαυτό μου, αλλά ως αποτέλεσμα ζω σε ένα πιο επιφανειακό επίπεδο και είναι μεγάλες οι πιθανότητες να αισθάνομαι μόνος/μόνη.

5. Αποφεύγω να νιώθω τα συναισθήματά μου

5. Αποφεύγω να νιώθω τα συναισθήματά μου

Παρόμοιος με τον παραπάνω λόγο δυσκολίας στις σχέσεις, το να αποφεύγω να νιώθω έχει συχνά ως αποτέλεσμα το να μην γνωρίζω καν ότι νιώθω. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το πόσο η ενόχληση της ανάδυσης δυσάρεστων συναισθημάτων μπορεί να με φτάσει σε σημείο αναισθησίας – δηλαδή τέτοιας απόστασης από τον εαυτό μου που δεν γνωρίζω καν τι του συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να βρω τη δύναμη να κατανοήσω ότι βρίσκομαι σε κατάσταση αποσυσχέτισης και να αρχίσω να χρησιμοποιώ εργαλεία θεραπευτικά ώστε να μπορέσω να αρχίσω να νιώθω τα συναισθήματά μου και άρα να κατανοώ τον εαυτό μου καλύτερα.

6. Επικεντρώνομαι στο να ικανοποιώ βραχυπρόθεσμες κι όχι μακροπρόθεσμες ανάγκες (π.χ. σεξ αντί για αγάπη)

6. Επικεντρώνομαι στο να ικανοποιώ βραχυπρόθεσμες κι όχι μακροπρόθεσμες ανάγκες (π.χ. σεξ αντί για αγάπη)

Είμαι τόσο κουρασμένος/η από την έλλειψη συντρόφου ώστε κάνω υποχωρήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μείνω στην σχέση για πολύ καιρό καθώς αυτή είναι ακατάλληλη για εμένα μακροπρόθεσμα (δεν ταιριάζουμε ή μας συνδέει η έλλειψή μας, το τραύμα, ο πόνος, η μοναξιά, η ανάγκη για συντροφικότητα). Μπορεί όμως να μείνω ακόμη κι αν είναι εντελώς ακατάλληλη η σχέση, με ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο σε σώμα, νου, ψυχή και πνεύμα. Όταν μπαίνω σε σχέση δίχως το κίνητρο της αγάπης/αφθονίας, συνήθως ο λόγος για τον οποίο το κάνω αυτό προέρχεται από ένα σημείο έλλειψης (φόβος, φθόνος, λαγνεία, αυτολύπηση κ.ά.)

Το ταξίδι των σχέσεων σε αυτή την εμπειρία ζωής είναι ζωτικής σημασίας για να καταλάβουμε τη σχέση με τον εαυτό, με την ίδια μας την ανώτερη υπόσταση (ψυχή) και κατ΄ επέκταση, με τον ίδιο τον Θεό (ή Θεά, ή Όλον). Είναι σημαντικό να διερευνούμε διαρκώς τον εαυτό μας ώστε να βρίσκουμε λύσεις μακροπρόθεσμες. Όπως η αγάπη…

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή

Με την εγγραφή σου στο Newletter θα λάβεις δωρεάν στο email σου το εργαστήριο Ορμονική Εξισορρόπηση από την σειρά σεμιναρίων “Άνοιγμα στη θηλυκότητα”.