Ντάρμα (dharma) ή Κάρμα (karma);

Τι είναι το Ντάρμα (dharma) και τι είναι το Κάρμα (karma);

«Το κλειδί προς την πνευματική ζωή είναι…. η μετουσίωση του κάρμα σε ντάρμα» (Γουίλιαμ Μέτζγκερ)

Τι σημαίνει να ζει κανείς σύμφωνα με το ντάρμα ή σύμφωνα με το κάρμα; Υπάρχουν διαφορές, είναι το ίδιο ακριβώς, ή μήπως μπορούμε να διαφοροποιήσουμε κάποια λεπτοφυή αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά;

Καταρχάς ας αναλύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την σημασία των δύο αυτών τόσο σημαντικών σανσκριτικών λέξεων, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον ινδουισμό και την φιλοσοφία της Ανατολής.

Τι είναι το Ντάρμα

Τι είναι το Ντάρμα

Στην σανσκριτική γλώσσα, η λέξη προέρχεται από την ρίζα dhri, που σημαίνει «κρατώ», «διατηρώ», «συντηρώ». Το ντάρμα είναι αυτό που συντηρεί, διατηρεί, κρατά την κοσμική ροή, τη συμπαντική ισορροπία.

Με αυτή την έννοια, αντιπροσωπεύει τη σωστή ακολουθία των κύκλων εξέλιξης ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ο κόσμος, έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πρόκειται για τον Νόμο, που διατηρεί την ισορροπία στο σύμπαν, στην κοινωνία, στην ατομική ζωή, όταν αυτός εφαρμόζεται, και κυρίως, όταν εφαρμόζεται «σωστά».

Όταν ένα άτομο ακολουθεί αυτόν τον νόμο σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή λειτουργεί σύμφωνα με μια ανώτερη καθοδήγηση για τον σκοπό/τρόπο ζωής που του αναλογεί, τότε συμβάλλει και στην συντήρηση αρμονίας όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για την κοινωνία, την ανθρωπότητα, τον πλανήτη, και κατ’ επέκταση, το σύμπαν.

Με κάποιον τρόπο, όταν είμαστε σε ισορροπία στη ζωή μας, αυτό υποδηλώνει ότι ακολουθούμε το ντάρμα μας. Εμφανίζονται άτομα που οι σχέσεις μαζί τους είναι νταρμικές (δηλαδή ισορροπημένες και κυρίως θρέφουν την περαιτέρω εξέλιξή μας, μέσα από την ενδυνάμωση, την κατανόηση, την υποστήριξη, και την διαύγεια που μας προσφέρουν), και η εργασία με την οποία ασχολούμαστε υπηρετεί εμάς τους ίδιους αλλά και το σύνολο.

Έχουμε ένα αίσθημα πληρότητας σε σχέση με τον σκοπό μας, και τέλος, συνεχώς μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας και την σχέση μας με τον εαυτό, τους άλλους, το Όλον, τον κόσμο, το σύμπαν.

Από αυτή την άποψη, το ντάρμα είναι ο «σωστός τρόπος του να ζει κανείς», κι αυτός είναι διαφορετικός για τον καθένα. Μια σημαντική δυσκολία είναι να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο ακολουθούμε αυτή την εσωτερική καθοδήγηση. Και η απάντηση που προτείνω εδώ είναι τριπλή, αλλά, για την ακρίβεια, είναι μόνο μία.

Η απάντηση βρίσκεται στην καρδιά. Το πώς αισθάνομαι για τον εαυτό μου, την εργασία που κάνω και τους άλλους ανθρώπους μπορεί να μου προσφέρει πολλά σημάδια για το αν και κατά πόσο ακολουθώ το ντάρμα μου.

Ένας ακόμη τρόπος για να πάω βαθύτερα είναι να ρωτήσω τον εαυτό μου, τι με «ανεβάζει»; Τι είναι αυτό μου μου δημιουργεί «ανάταση», κάνει τον ρυθμό της αναπνοής μου να αλλάξει, ανεβάζοντας το στέρνο μου, με κάνει να αισθάνομαι έμπνευση, χαρά, να χαμογελάω αυθόρμητα και δίχως σκέψη. Τότε αυτό το άτομο, ή η κατάσταση είναι σύμφωνη με το ντάρμα μου.

Και τέλος, τι είναι αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος ή σίγουρη ότι θα γίνει ή ότι είναι να γίνει ή ότι χρειάζεται να κάνω. Υπάρχει μια βαθιά αυτοπεποίθηση που πάει πέρα από τις νοητικές παγίδες και τις απόψεις των άλλων, η οποία υποδηλώνει πως κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται αδύνατο εκ πρώτης όψεως, δεν με σταματάει από το να το διεκδικήσω επειδή μέσα μου πιστεύω πως είναι το «σωστό» για εμένα.

Αυτό είναι το ντάρμα. Και μπορεί να αφορά άτομα, καταστάσεις, το είδος ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται κανείς, την υγεία, την διατροφή, το οτιδήποτε.

Τι είναι το Κάρμα

Τι είναι το Κάρμα

Στην σανσκριτική γλώσσα, η λέξη προέρχεται από την ρίζα kri, που σημαίνει «κάνω» ή «πράττω». Έχει συνδεθεί με τον νόμο, τον φυσικό νόμο. Σύμφωνα με την Μπλαβάτσκι αφορά τον «νόμο που συνεχώς αποκαθιστά τη φυσιολογική αρμονική κατάσταση του κόσμου, όταν αυτή διαταράσσεται». Το κάρμα είναι κι αυτό πολυεπίπεδο στον κοσμικό μηχανισμό του της δράσης και της αντίδρασης, όπου, όπως η πρόβλεψη του καιρού, έτσι κι αυτό είναι αδύνατον να προβλεφθεί από έναν λογικό τρισδιάστατο νου όπως ο δικός μας.

Και ούτε χρειάζεται να προβλεφθεί. Διότι το κάρμα είναι θέμα επιλογής. Μπορεί ο οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή να επιλέξει έναν τρόπο σκέψης, συναισθημάτων και δράσης που να αλλάξει την ροή του μέχρι τότε κάρμα, αντικαθιστώντας το με το ντάρμα…

Ας πούμε ότι μια δυσκολία στη ζωή έχει δύο τρόπους να αντιμετωπιστεί.

Από την μία πλευρά (κάρμα) μπορεί να μην πάρω κανένα μάθημα από μια δυσκολία και να μην ανυψωθώ προς την αφύπνιση δυνατοτήτων που ούτε ήξερα ότι έχω ούτε ποτέ γνώριζα ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ή εφικτά.

Από την άλλη πλευρά (ντάρμα) έχω τη δυνατότητα να αποφασίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να ελευθερωθώ από αυτή την δυσκολία εκ βαθέων, αλλάζοντας τον εαυτό μου και τις πεποιθήσεις μου, όπως και οποιονδήποτε εσωτερικό περιορισμό θα μπορούσε να με εμποδίσει από αυτή την απελευθέρωση.

Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι το κάρμα και το ντάρμα, ενα βοηθητικό σχήμα είναι το επόμενο:

Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι το κάρμα και το ντάρμα, ενα βοηθητικό σχήμα είναι το επόμενο:

Κάρμα = οι περιορισμοί μας

ή Ντάρμα = επέκταση πέρα από τους περιορισμούς μας

Κάρμα = το σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα

ή Ντάρμα = το σημείο όπου μπορούμε να βρεθούμε

Κάρμα = οι περιορισμοί μας, τα όρια της ικανότητάς μας να αποκριθούμε

σε μια κατάσταση

ή Ντάρμα = υπερβαίνουμε τα όριά μας εκφράζοντας την ουσιαστική φύση μας, όπου μπορούμε να βρισκόμαστε

Μπορούμε έτσι να σκεφθούμε το ντάρμα σαν εκείνο που διατηρεί την ουσιαστική ή χαρακτηριστική ποιότητά μας, ή εγκαθιστά τον εαυτό μας στην Αλήθεια εκείνου που είμαστε.

Επομένως, καθώς προχωρούμε στην εξέταση των καρμικών αποτελεσμάτων, που προκλήθηκαν από αίτια τα οποία είχαν παλαιότερα τεθεί σε κίνηση, μας δίδεται μια υπέροχη «ευκαιρία» να πλησιάσουμε περισσότερο εκείνο που είμαστε εσωτερικά, να εγκαταστήσουμε τον εαυτό μας στην εσώτερη φύση μας.

Έχει λεχθεί ότι μπορούμε να σκεφτούμε το κάρμα σαν μια οριζόντια κατάσταση ή αναγκαιότητα, και το ντάρμα σαν μια κάθετη πιθανότητα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους καρμικούς περιορισμούς μας σαν σημείο εκτίναξης, σαν μια ευκαιρία για την περαιτέρω επέκταση της εξέλιξής μας, ώστε να πλησιάσουμε περισσότερο αυτό που είμαστε πραγματικά.

Επομένως, το να ζει κανείς αδιαλείπτως στο ντάρμα, μπορεί  να θεωρηθεί σαν μια προοδευτική ανάπτυξη εκ των έσω, που σχετίζεται με την ανώτερη νοητική και πνευματική εξέλιξη.

Τώρα που έμαθες τι είναι το κάρμα και τι είναι το ντάρμα, τι επιλέγεις τελικά; Να ζεις σύμφωνα με το κάρμα (προηγούμενη δράση που βασίζεται σε εσωτερικό περιορισμό) ή σύμφωνα με το ντάρμα (υπέρβαση περιορισμού για να πλησιάσω τον αληθινό μου εαυτό);

Aξιολογήσεις Συμμετεχόντων

Agapi Orladu
Agapi Orladu
2023-12-30
Όλα ξεκίνησαν με την αναζήτηση μου στο Instagram για προσωπικής εξέλιξης, έτσι γνώρισα και την Μαριάννα την οποία εμπιστευτικά και πήρα μια σειρά σεμιναρίων "Άνοιγμα της θηλυκότητας" πράγματι με εξέπληξε το γεγονός πόσο ισχυρή ενεργειακή δόνηση μεταφέρει καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίας μαζί της. Εδώ να τονίσω...Παρ' όλου που ήταν διαδικτυακά ένιωσα να ενεργοποιείται κάθε να κάθε σημείο του σώματος μου το οποίο δουλεύαμε, να νιώθω την αίσθηση το ξεμπλοκάρισμα του, ενεργοποίησε όλο μου το είναι του Σώματος και της Έκφρασης του λόγου μου, μιας και πάντα εξέταζα πολύ πριν μιλήσω, για ότι με απασχολούσε και στο τέλος δεν μιλούσα, άρα δεν εκδηλωνόμουν, με αποτέλεσμα να έχω έντονο ενεργειακό συναισθηματικό μπλοκάρισμα. Εντέλει η διαίσθηση μου με δικαίωσε και μέσα από αυτό, ενισχύθηκε κι η αυτοπεποίθηση μου να με ακούω.... να μην με αμφισβητώ ποτέ πια! "Μαριάννα, Είσαι πραγματικά απεσταλμένη, γ' αυτό που κάνεις κι έχεις πολύ δυνατές δονήσεις....Σε ευχαριστώ που βρέθηκες στον δρόμο μου και με μύησες σε αυτά τα νέα για μένα μονοπάτια... τα οποία με εσένα καθοδηγήτρια πετυχαίνω να γνωρίσω καλύτερα τον ανώτερο εαυτό μου, σου είμαι, Ευγνώμων!"🙏🙏🙏
Vasiliki Makri
Vasiliki Makri
2023-12-06
Έκανα το σεμινάριο "Άνοιγμα στη Θηλυκότητα". Με την πρώτη συνεδρία ένιωσα τη μήτρα μου να καθαρίζει και να αναζωογονείται! Το συστήνω ολόψυχα!
Elzette Le Roux
Elzette Le Roux
2023-06-07
Marianna’s compassion and grace holds beautiful space for me to see and re-member the unseen and forgotten parts of me. With her empathy superpower she helps me with words (and images) for what I feel and/or my body stored and helps me to bring shadow parts into the light. Thank you sister for sharing your gifts with me and journeying with me in healing, recognizing my wholeness to thrive in my genius!
Πόπη
Πόπη
2023-02-16
Βρήκα τη Μαριάννα τυχαία στο instagram! Διαισθητικά την εμπιστεύτηκα και μπήκα σε έναν κύκλο γυναικών. Παρ' όλο που γίνεται διαδικτυακά η ενέργεια είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί παρά να σε κατακλείσει. Με βοηθάει στο ταξίδι θεραπείες που έχω ξεκινήσει εδώ και μήνες. Ήμουν έτοιμη να το ζήσω όλο αυτό και το απολαμβάνω. Ηρεμία, απελευθέρωση, δύναμη είναι μόνο λίγα από αυτά που βίωσα! Να είσαι καλά Μαριάννα! Ανυπομονώ και για τη συνέχεια!
georgia georgia
georgia georgia
2023-02-13
Την Μαριάννα την ξεχώρισα γιατί είναι απλή φιλική αληθινή! Ότι σεμινάριο έχω κάνει μαζί της είναι απολαυστικό λυτρωτικό και θεραπευτικό!!
Konstantina Anagnostopoulou
Konstantina Anagnostopoulou
2023-02-13
Μία υπέροχη κοινότητα αγάπης, αποδοχής και ενδυνάμωσης η Inspirited! Κάθε φορά που συμμετέχω στις δράσεις της κοινότητας βιώνω γαλήνη, και ξυπνάει μέσα μου η θηλυκή αρχή που είναι σαν ένα πέπλο μητρικό για μένα. Ένα πέπλο αγάπης κι ευγνωμοσύνης. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε! :)
Demetra Yerolemou
Demetra Yerolemou
2023-02-13
Έχω παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα με την Μαριάννα. Έχω μείνει ενθουσιασμένη με κάθε ένα από αυτά, αλλά, κυρίως, με την ίδια που είναι πραγματικά χαρισματική. Έλαβα γνώση, εργαλεία και πρακτικές στις οποίες συχνά επιστρέφω. Θεωρώ πως δεν ήρθε τυχαία στον δρόμο μου και νιώθω ευγνώμων γι' αυτό! 🙏🙂

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή

Με την εγγραφή σου στο Newletter θα λάβεις δωρεάν στο email σου το εργαστήριο Ορμονική Εξισορρόπηση από την σειρά σεμιναρίων “Άνοιγμα στη θηλυκότητα”.