Τι είναι το Ντάρμα (dharma) και τι είναι το Κάρμα (karma);

«Το κλειδί προς την πνευματική ζωή είναι…. η μετουσίωση του κάρμα σε ντάρμα» (Γουίλιαμ Μέτζγκερ)

Τι σημαίνει να ζει κανείς σύμφωνα με το ντάρμα ή σύμφωνα με το κάρμα; Υπάρχουν διαφορές, είναι το ίδιο ακριβώς, ή μήπως μπορούμε να διαφοροποιήσουμε κάποια λεπτοφυή αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά;

Καταρχάς ας αναλύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την σημασία των δύο αυτών τόσο σημαντικών σανσκριτικών λέξεων, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον ινδουισμό και την φιλοσοφία της Ανατολής.

τι είναι το ντάρμα

Τι είναι το Ντάρμα

Στην σανσκριτική γλώσσα, η λέξη προέρχεται από την ρίζα dhri, που σημαίνει «κρατώ», «διατηρώ», «συντηρώ». Το ντάρμα είναι αυτό που συντηρεί, διατηρεί, κρατά την κοσμική ροή, τη συμπαντική ισορροπία.

Με αυτή την έννοια, αντιπροσωπεύει τη σωστή ακολουθία των κύκλων εξέλιξης ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ο κόσμος, έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πρόκειται για τον Νόμο, που διατηρεί την ισορροπία στο σύμπαν, στην κοινωνία, στην ατομική ζωή, όταν αυτός εφαρμόζεται, και κυρίως, όταν εφαρμόζεται «σωστά».

Όταν ένα άτομο ακολουθεί αυτόν τον νόμο σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή λειτουργεί σύμφωνα με μια ανώτερη καθοδήγηση για τον σκοπό/τρόπο ζωής που του αναλογεί, τότε συμβάλλει και στην συντήρηση αρμονίας όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για την κοινωνία, την ανθρωπότητα, τον πλανήτη, και κατ’ επέκταση, το σύμπαν.

Με κάποιον τρόπο, όταν είμαστε σε ισορροπία στη ζωή μας, αυτό υποδηλώνει ότι ακολουθούμε το ντάρμα μας. Εμφανίζονται άτομα που οι σχέσεις μαζί τους είναι νταρμικές (δηλαδή ισορροπημένες και κυρίως θρέφουν την περαιτέρω εξέλιξή μας, μέσα από την ενδυνάμωση, την κατανόηση, την υποστήριξη, και την διαύγεια που μας προσφέρουν), και η εργασία με την οποία ασχολούμαστε υπηρετεί εμάς τους ίδιους αλλά και το σύνολο.

Έχουμε ένα αίσθημα πληρότητας σε σχέση με τον σκοπό μας, και τέλος, συνεχώς μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας και την σχέση μας με τον εαυτό, τους άλλους, το Όλον, τον κόσμο, το σύμπαν.

Από αυτή την άποψη, το ντάρμα είναι ο «σωστός τρόπος του να ζει κανείς», κι αυτός είναι διαφορετικός για τον καθένα. Μια σημαντική δυσκολία είναι να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο ακολουθούμε αυτή την εσωτερική καθοδήγηση. Και η απάντηση που προτείνω εδώ είναι τριπλή, αλλά, για την ακρίβεια, είναι μόνο μία.

Η απάντηση βρίσκεται στην καρδιά. Το πώς αισθάνομαι για τον εαυτό μου, την εργασία που κάνω και τους άλλους ανθρώπους μπορεί να μου προσφέρει πολλά σημάδια για το αν και κατά πόσο ακολουθώ το ντάρμα μου.

Ένας ακόμη τρόπος για να πάω βαθύτερα είναι να ρωτήσω τον εαυτό μου, τι με «ανεβάζει»; Τι είναι αυτό μου μου δημιουργεί «ανάταση», κάνει τον ρυθμό της αναπνοής μου να αλλάξει, ανεβάζοντας το στέρνο μου, με κάνει να αισθάνομαι έμπνευση, χαρά, να χαμογελάω αυθόρμητα και δίχως σκέψη. Τότε αυτό το άτομο, ή η κατάσταση είναι σύμφωνη με το ντάρμα μου.

Και τέλος, τι είναι αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος ή σίγουρη ότι θα γίνει ή ότι είναι να γίνει ή ότι χρειάζεται να κάνω. Υπάρχει μια βαθιά αυτοπεποίθηση που πάει πέρα από τις νοητικές παγίδες και τις απόψεις των άλλων, η οποία υποδηλώνει πως κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται αδύνατο εκ πρώτης όψεως, δεν με σταματάει από το να το διεκδικήσω επειδή μέσα μου πιστεύω πως είναι το «σωστό» για εμένα.

Αυτό είναι το ντάρμα. Και μπορεί να αφορά άτομα, καταστάσεις, το είδος ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται κανείς, την υγεία, την διατροφή, το οτιδήποτε.  

τι είναι το κάρμα

Τι είναι το Κάρμα

Στην σανσκριτική γλώσσα, η λέξη προέρχεται από την ρίζα kri, που σημαίνει «κάνω» ή «πράττω». Έχει συνδεθεί με τον νόμο, τον φυσικό νόμο. Σύμφωνα με την Μπλαβάτσκι αφορά τον «νόμο που συνεχώς αποκαθιστά τη φυσιολογική αρμονική κατάσταση του κόσμου, όταν αυτή διαταράσσεται». Το κάρμα είναι κι αυτό πολυεπίπεδο στον κοσμικό μηχανισμό του της δράσης και της αντίδρασης, όπου, όπως η πρόβλεψη του καιρού, έτσι κι αυτό είναι αδύνατον να προβλεφθεί από έναν λογικό τρισδιάστατο νου όπως ο δικός μας.

Και ούτε χρειάζεται να προβλεφθεί. Διότι το κάρμα είναι θέμα επιλογής. Μπορεί ο οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή να επιλέξει έναν τρόπο σκέψης, συναισθημάτων και δράσης που να αλλάξει την ροή του μέχρι τότε κάρμα, αντικαθιστώντας το με το ντάρμα…

Ας πούμε ότι μια δυσκολία στη ζωή έχει δύο τρόπους να αντιμετωπιστεί.

Από την μία πλευρά (κάρμα) μπορεί να μην πάρω κανένα μάθημα από μια δυσκολία και να μην ανυψωθώ προς την αφύπνιση δυνατοτήτων που ούτε ήξερα ότι έχω ούτε ποτέ γνώριζα ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ή εφικτά.

Από την άλλη πλευρά (ντάρμα) έχω τη δυνατότητα να αποφασίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να ελευθερωθώ από αυτή την δυσκολία εκ βαθέων, αλλάζοντας τον εαυτό μου και τις πεποιθήσεις μου, όπως και οποιονδήποτε εσωτερικό περιορισμό θα μπορούσε να με εμποδίσει από αυτή την απελευθέρωση.

Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι το κάρμα και το ντάρμα, ενα βοηθητικό σχήμα είναι το επόμενο:

Κάρμα = οι περιορισμοί μας

ή Ντάρμα = επέκταση πέρα από τους περιορισμούς μας

Κάρμα = το σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα

ή Ντάρμα = το σημείο όπου μπορούμε να βρεθούμε

Κάρμα = οι περιορισμοί μας, τα όρια της ικανότητάς μας να αποκριθούμε

σε μια κατάσταση  

ή Ντάρμα = υπερβαίνουμε τα όριά μας εκφράζοντας την ουσιαστική φύση μας, όπου μπορούμε να βρισκόμαστε

Βουδιστικός ναός που επισκέπτονται τουρίστες για να εξαλείψουν το κάρμα τους

Μπορούμε έτσι να σκεφθούμε το ντάρμα σαν εκείνο που διατηρεί την ουσιαστική ή χαρακτηριστική ποιότητά μας, ή εγκαθιστά τον εαυτό μας στην Αλήθεια εκείνου που είμαστε.

Επομένως, καθώς προχωρούμε στην εξέταση των καρμικών αποτελεσμάτων, που προκλήθηκαν από αίτια τα οποία είχαν παλαιότερα τεθεί σε κίνηση, μας δίδεται μια υπέροχη «ευκαιρία» να πλησιάσουμε περισσότερο εκείνο που είμαστε εσωτερικά, να εγκαταστήσουμε τον εαυτό μας στην εσώτερη φύση μας.

Έχει λεχθεί ότι μπορούμε να σκεφτούμε το κάρμα σαν μια οριζόντια κατάσταση ή αναγκαιότητα, και το ντάρμα σαν μια κάθετη πιθανότητα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους καρμικούς περιορισμούς μας σαν σημείο εκτίναξης, σαν μια ευκαιρία για την περαιτέρω επέκταση της εξέλιξής μας, ώστε να πλησιάσουμε περισσότερο αυτό που είμαστε πραγματικά.

Επομένως, το να ζει κανείς αδιαλείπτως στο ντάρμα, μπορεί  να θεωρηθεί σαν μια προοδευτική ανάπτυξη εκ των έσω, που σχετίζεται με την ανώτερη νοητική και πνευματική εξέλιξη.

Τώρα που έμαθες τι είναι το κάρμα και τι είναι το ντάρμα, τι επιλέγεις τελικά; Να ζεις σύμφωνα με το κάρμα (προηγούμενη δράση που βασίζεται σε εσωτερικό περιορισμό) ή σύμφωνα με το ντάρμα (υπέρβαση περιορισμού για να πλησιάσω τον αληθινό μου εαυτό);

Η απόφαση είναι δική σου…

Εδώ μπορείς να βρεις σεμινάρια που σε ωθούν στο ντάρμα σου!


Ακολουθήστε μας
All rights reserved. Design by Marketing Square